Depremlerde gıda sorunlarının olmaması için hazırlık nasıl yapılmalı?

Depremlerin de içinde olduğu yaşanılan herhangi bir afet gıda ile ilgili sorunları kolaylıkla ortaya çıkarabilir. Deneyim ve gözlemlerin yanı sıra, yapılan bilimsel araştırmalar depremlerin beslenme sorunlarına yol açtığını ortaya koymaktadır. Örneğin, 1999 Marmara bölgesinde yaşanılan depreminin ardından yapılan bir araştırmada bireylerin günlük gereksinimin altında beslendiği ifade edilmiştir (1).

Deprem sonrası yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için sistematik olarak yapılacak ön hazırlıklara ihtiyaç vardır.  Gıda güvenliği ve gıda güvencesi bu noktada öne çıkan konulardır. Gıda güvencesi gıdanın varlığı, gıdaya erişim, kullanım, vb. konularına işaret etmektedir (2).

Bilimsel kurumlar, depremlere gıda açısından hazırlıklı olabilmek için en az 3 günlük gıdanın kolay ulaşılabilir şekilde temin edilmesinin önemine vurgu yapmaktadırlar. Bu kapsamda akılda tutulması gerekli konular; bozulmayacak gıdalar, uzun saklama ömrüne sahip gıdalar, pişirme gerektirmeyecek ürünler, özel diyet ihtiyacı olanlar için gıdalar, vücudun su gereksinimini artırmayacak gıdalar olmalıdır. Evcil hayvanların gıda gereksinimi de unutulmamalıdır (3).

Ön hazırlıklar son derece önemlidir, bununla birlikte, afet anındaki ve sonrasındaki yaklaşımların da benzer bir şekilde planlanması ve uygulanması gerekir (4).

Dilek Aslan, 17.2.2023

Kaynaklar

  1. Sanlier N, Yabanci N. The Effects of Two Earthquakes in the Marmara Region of Turkey on the Nutritional Status of Adults. Pakistan Journal of Nutrition 2007;6:327-331.
  2. FAO, https://www.fao.org/3/y4671e/y4671e06.htm
  3. CDC, https://www.cdc.gov/disasters/foodwater/prepare.html
  4. Aslan D. Depremlerde gıda meselesi üzerine. https://infodemiyonetimi.net/depremlerde-gida-meselesi-uzerine/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir